Kleding inzamelen  

OUDEKLEDINGKleding, textiel of speelgoed over?

U kunt deze elke maandag- en woensdagochtend tussen 09.30 en 12.00 langs brengen bij de opslag in Rotterdam Zevenkamp (Nieuwe Meer 101).

Ook oude kleding of textiel is van harte welkom!

   

Geld doneren  

Elke bijdrage is van harte welkom!

U kunt deze storten op NL84 RABO 0353257702

t.n.v. Stichting Alexander helpt Roemenië te Rotterdam

   

Zowel in Nederland als in Roemenië vinden diverse activiteiten plaats en zijn vele mensen betrokken. Hieronder vindt u een overzicht van alle lopende activiteiten. Actuele informatie hierover volgt via de nieuwsbrieven en Facebook

Nederland

Transporten
Eén of twee keer per jaar vertrekt er vanuit Rotterdam een transport met kleding, meubels, speelgoed en andere goederen naar Costuleni. Deze spullen zijn gedoneerd door bedrijven en particulieren. We werken hierbij samen met de Werkgroep ZWO van de protestante kerk in Bergen. 

Roemenië

Vanwege de sluiting van Casa Lalelelor en de covid jaren, zijn er momenteel minder activiteiten in Roemenië dan in het verleden.

Momenteel ondersteunt Șansa drie lokale organisaties in de gemeente Costuleni:

  • De lokale basisschool met vestigingen in alle vier de dorpen. We doen dit met materialen voor sport en spel.
  • De Moedersgroep Mamele Costuleni onder leiding van Mihaela Pintecut. De moeders maken authentiek Roemeens handwerk om te verkopen. Șansa adviseert de groep, biedt enige financiële ondersteuning en helpt hen bij het opstarten van het bedrijfje.
  • De voetbalclub Forza Junior Costuleni. Dit is het initiatief van Catalin Hilitanu. Hij is o.a. voetbaltrainer en heeft twee teams opgezet voor jongeren uit armere gezinnen. Șansa ondersteunt beide teams met materialen en kleding.

Daarnaast ondersteunen we enkele gezinnen financieel en materieel. 

 

  pclogo forza    huisstijl rond klein

Verleden

Casa Lalelelor
‘Het Huis van de Tulpen’ was het activiteitencentrum in Costuleni, Roemenië. In juni 2013 opende het centrum haar deuren voor lokale activiteiten voor kinderen. Er werden lessen verzorgd in o.a. schaken, dans en quilling. Kinderen hadden op deze manier een veilige plaats om te spelen. Bovendien was Casa Lalelelor het centrale punt voor de jaarlijkse Zomerweek. Kijk ook op de Facebookpagina van Casa Lalelelor voor meer informatie. Doordat het gebouw waar het centrum gevestigd was, werd gerenoveerd is het centrum helaas gesloten. De materialen zijn gedoneerd aan de (kleuter)scholen. 

Zomerweek
Van 2013 tot 2019 organiseerde Stichting Șansa jaarlijks in samenwerking met de Pro Communicate de Zomerweek voor de kinderen in Costuleni. Nederlandse en Roemeense vrijwilligers werkten samen om voor de kinderen activiteiten in de vier dorpen te organiseren. De meeste kinderen zijn nog nooit op vakantie geweest en zo hebben zij toch een kleine zomervakantie. Het programma bestond onder andere uit sporten, knutselen en spelletjes. Het programma eindigde altijd met een feestavond, waarop ook (groot)ouders welkom waren en verschillende optredens georganiseerd werden door de kinderen.

Ieder jaar werd een thema vastgesteld, zoals ‘Talent’ in 2015 en “Techniek” in 2016. Doel hierbij is om de kinderen ruimte te bieden voor (talent)ontwikkeling, samenwerking en natuurlijk plezier. De activiteiten waren verspreid over Casa Lalelelor en de scholen in de gemeente Costuleni.

Vanwege de Covid-19 periode konden de zomerweken de afgelopen jaren helaas niet georganiseerd worden.

Educatie
Educatie is een van de speerpunten van Stichting Șansa. Aangezien er niet altijd geld en middelen zijn om kinderen naar school te sturen, zet de stichting zich in om getalenteerden door te laten leren. Door het leveren van geld voor vervoer en schoolmaterialen konden er vijf "sponsormeiden" naar het voortgezet onderwijs. Ieder van hen had een eigen Nederlandse sponsor die jaarlijks een bijdrage leverde.