Kleding inzamelen  

OUDEKLEDINGKleding, textiel of speelgoed over?

U kunt deze elke maandag- en woensdagochtend tussen 09.30 en 12.00 langs brengen bij de opslag in Rotterdam Zevenkamp (Nieuwe Meer 101).

Ook oude kleding of textiel is van harte welkom!

   

Geld doneren  

Elke bijdrage is van harte welkom!

U kunt deze storten op NL84 RABO 0353257702

t.n.v. Stichting Alexander helpt Roemenië te Rotterdam

   

Nieuws  

   

De gemeente Costuleni ligt in het zuidoosten van de provincie Iași in Roemeens Moldavië, op 30 kilometer afstand van de provinciehoofdstad Iasi. Costuleni ligt slechts enkele kilometers verwijderd van de grens met Moldavië. Het is een plattelandsgemeente met in totaal zo’n 5000 inwoners bestaande uit vier kleinere dorpskernen; Costuleni, Cozia, Covasna en Hilita.

Het plattelandsleven in Roemenië, en met name in Roemeens Moldavië, lijkt onlosmakelijk verbonden te zijn met armoede. Sinds 2007 wordt deze regio ook nog geteisterd door de gevolgen van droogte, waardoor de toch al moeilijke omstandigheden nog zwaarder zijn geworden.

Veel mensen moeten rondkomen van een laag inkomen en leven in kleine, uit leem en stro opgetrokken woningen zonder sanitair of stromend water. In Costuleni is nog geen riolering. Veel mensen halen hun drinkwater uit waterputten en hebben als wc in een houten hokje op hun land. 

Medische, tandheelkundige en gehandicaptenzorg en voorzieningen op het gebied van kinderopvang zijn vrijwel niet aanwezig of onbetaalbaar. De werkloosheid is hoog en veel kinderen groeien op met een ouder of zonder ouders omdat deze in het buitenland werk hebben gezocht.

Ook op het gebied van onderwijs zijn de voorzieningen matig; kinderen gaan halve dagen naar school en de meesten krijgen geen vervolgonderwijs na de lagere school. In de dorpen zijn geen activiteiten of ontwikkelmogelijkheden.

Daarom zet Șansa zich in deze gemeente in!

Costuleni