Beleidsplan
Beleidsplan Stichting Șansa 2024-2028
Als gevolg van de terugkeer van Suzanne in november 2019, het einde van het lokale samenwerkingsverband Pro Comunitate, de covid periode in 2020-2022 en de sluiting van Casa Lalelelor door de gemeente, zijn onze activiteiten in Costuleni en Nederland vanaf 2019 sterk verminderd. Er zijn hierdoor minder mogelijkheden om gerichte hulp te bieden. We merken de laatste jaren ook dat door de economische ontwikkelingen in Roemenië een grotere groep inwoners werk heeft gevonden en minder mensen in armoede leven.
We hebben op grond van bovenstaande ontwikkelingen voor de komende jaren een nieuw plan opgesteld met aangepaste doelen die minder groots van opzet zijn.
1. Achtergrond
Stichting Alexander Helpt Roemenië (SAHR) is opgericht met als doel om de levensomstandigheden van mensen die in armoede leven in Oost-Roemenië te verbeteren. Dit deden we door middel van o.a. transporten en inzet van Nederlandse jongeren bij werkzaamheden in Roemenië. Aangezien we ons vanaf 2011 meer zijn gaan richten op bieden van kansen voor kinderen en jongeren en de Roemenen de naam van de stichting niet konden uitspreken hebben we de naam veranderd in Stichting Șansa.
Onze focus ligt momenteel op het bieden van zowel financiële als materiële ondersteuning aan de meest kwetsbare groepen in deze regio, met name aan kinderen en ouderen die in armoede leven. Dit beleidsplan schetst onze visie, missie, doelstellingen en de strategieën die we de komende drie jaar zullen hanteren om onze doelen te bereiken.
2. Visie
Onze visie is een samenleving waarin iedereen, ongeacht zijn of haar achtergrond, de kans heeft om een waardig leven te leiden zonder de belemmeringen die armoede met zich meebrengt. We streven naar een zelfredzame gemeenschap in Costuleni, waarin mensen toegang hebben tot de basisbehoeften zoals voedsel, onderdak, gezondheidszorg en onderwijs.
3. Missie
Onze missie is om de armoede in de gemeente Costuleni te verlichten door middel van doelgerichte financiële en materiële ondersteuning. We werken samen met lokale partners om oplossingen te bieden die bijdragen aan de verbetering van de levenskwaliteit en de empowerment van de lokale bevolking.
4. Doelstellingen (2024-2028)
- Verbeteren van de levensomstandigheden:
- Het verstrekken van (nood)hulp in de vorm van materiële en financiële
ondersteuning aan inwoners van de gemeente Costuleni, bijvoorbeeld in de
vorm van voedselpakketten, kleding en (para)medische benodigdheden. Individuen
en gezinnen die hier behoefte aan hebben worden voorgedragen via de
medisch assistent die in de gemeente werkzaam is.
- Het verstrekken van (nood)hulp in de vorm van materiële en financiële
- Onderwijsondersteuning:
- Het aanbieden van financiële en materiële ondersteuning aan de docenten op de
scholen in de gemeente Costuleni voor hun lessen, aangezien er vanuit de
overheid geen middelen zijn om materialen voor lessen te bekostigen.
- Het aanbieden van financiële en materiële ondersteuning aan de docenten op de
5. Strategieën
- Financiering en fondsenwerving:
- Voor het uitvoeren van onze werkzaamheden werven we financiële middelen in Nederland. We zijn een kleine stichting met beperkte middelen. We hebben voornamelijk particuliere, eenmalige donaties en een enkele particuliere maandelijkse donatie. Daarnaast krijgen we via samenwerkingspartner ZWO in Bergen jaarlijks een bijdrage voor de kerstactie.
- De financiën worden beheerd door de penningmeester van de stichting. Als er aanvragen zijn uit Roemenië via de medisch assistent of via onze contactpersoon voor financiële ondersteuning overlegt de coördinator projecten dit met de penningmeester en wordt er al dan niet akkoord gegeven op de aanvraag. We kijken hierbij naar de achtergrond van de aanvrager, de noodzaak voor de ondersteuning en de mogelijkheden om dit lokaal te regelen.
- Jaarlijks maakt de penningmeester een overzicht van de financiën en dit wordt gepubliceerd op de website van Șansa.
- In 2024-2025 zullen we een fondsenwervingsplan maken gericht op zowel Nederlandse als Roemeense donoren, inclusief particulieren, bedrijven, en overheden.
- Samenwerking met lokale partners:
- Versterken van samenwerkingsverbanden met o.a. de school, gemeente en gezondheidsinstellingen om onze middelen en expertise te bundelen.
- Inbedden van lokale kennis en capaciteit in al onze projecten om duurzaamheid en
eigenaarschap binnen de gemeenschap te waarborgen.
- Monitoring en evaluatie:
- Het opzetten van een eenvoudig monitoring- en evaluatiesysteem om de impact
van onze activiteiten te meten en ervoor te zorgen dat we onze
doelstellingen behalen. - Regelmatige evaluaties en aanpassingen van ons beleidsplan op basis van de behaalde resultaten en de veranderende behoeften van de doelgroep in overleg met
de Roemeense samenwerkingspartners.
- Het opzetten van een eenvoudig monitoring- en evaluatiesysteem om de impact
- Communicatie en transparantie:
- Het regelmatig rapporteren aan onze donateurs en belanghebbenden over de
voortgang van onze projecten via nieuwsbrieven, sociale media en ons
jaarverslag. - Transparante financiële verslaglegging en het publiceren van een jaarlijks financieel
rapport dat beschikbaar is voor het publiek.
- Het regelmatig rapporteren aan onze donateurs en belanghebbenden over de
6. Duurzaamheid en Toekomstvisie
Onze inzet voor duurzaamheid betekent dat we niet alleen onmiddellijke hulp bieden, maar ook investeren in de lange termijn door de capaciteiten van de lokale gemeenschap te versterken. Dit doen we door samen te werken met de lokale organisaties zoals de gemeente en de school.
In Nederland gaan we nieuwe vrijwilligers en bestuursleden werven die ons kunnen helpen bij het uitvoeren en verder ontwikkelen van onze activiteiten.
7. Conclusie
Stichting Sansa blijft zich inzetten voor het verbeteren van de levensomstandigheden van de mensen in Costuleni. We zijn een kleine organisatie en realiseren ons dat we geen grote resultaten kunnen bereiken, maar proberen door kleine donaties bij te dragen aan een betere toekomst voor inwoners die in armoede leven.
8. Ondertekening
Dit beleidsplan is goedgekeurd door het bestuur van Stichting Sansa en zal jaarlijks worden herzien om ervoor te zorgen dat het relevant en effectief blijft in het bereiken van onze doelstellingen.
Datum: 6 januari 2024
Voorzitter/penningmeester : Jan Tielen
Secretaris: Suzanne Vonk
Algemeen bestuurslid: Sjirk Meijer